Pagina 1 van 1

Ventilatie CU optie: ventielator

Geplaatst: 06 sep 2020 00:07
door tweety
Hoi,

Ik heb een CU ventielatiesysteem zonder ventilator.(dashboard) Ik heb ergens gelezen dat er een optie was voor een ventilator. Naast de schuifjes zie ik dat er ruimte is voor de ventilator knop.

Voordat ik het dashboard opentrek, kun je in het ventilatie huis een ventilator bij plaatsen of moet je hiervoor een speciale huis met de ventilator-optie voor hebben? Heb gezocht naar foto's maar kom er niet goed uit.

Groetjes Jochem

Re: Ventilatie CU optie: ventielator

Geplaatst: 06 sep 2020 08:21
door casss
Goedemorgen,

Wat ik weet is dat er bij mijn auto al voorbereiding is voor het schakelaartje voor de ventilatie. Vwb ventilatorhuis weet ik het niet. Waarom wil je dit? Bij mij werkt de ventilatie prima met dezelfde CU.

Re: Ventilatie CU optie: ventielator

Geplaatst: 06 sep 2020 10:07
door T3 1981 ons bussie
Ik heb een ventilator geplaatst tussen de aanvoerslang in de ruimte boven het reservewiel. Aangesloten via de originele schakelaar. Wel zelf draadboompje gemaakt. Ventilator kwam uit een personenauto vandaan. Ik kan dus meer warme lucht aanzuigen,, maar heb nog een extra klep op de ventilator zitten die de warme afsluit en de rijwind open zet.

Het is alweer 6 jaar geleden gebeurd, werkt uitstekend. Snel warmte in de cabine en geen beslagen ruiten met vochtig weer

Re: Ventilatie CU optie: ventielator

Geplaatst: 06 sep 2020 13:36
door hylkeanne
Ruiten beslaan door (lauw)warme lucht. Gewoon de kachel op koud zetten tot de ramen droog zijn en de kachel goed heet is.

Hylke

Re: Ventilatie CU optie: ventielator

Geplaatst: 06 sep 2020 16:49
door insomnia
hylkeanne schreef: 06 sep 2020 13:36 Ruiten beslaan door (lauw)warme lucht. Gewoon de kachel op koud zetten tot de ramen droog zijn en de kachel goed heet is.

Hylke
Is dat algemeen of specifiek CU/luchtgekoeld?

En bedoel je niet dat ruiten beslaan door vocht in de auto en dat je vind dat je het beste pas je kachel aan moet doen pas als de motor warm is?

Tenslotte, zolang de topicstarter niet aangeeft wat reden is van zijn vraag kunnen we eindeloze problemen, oorzaken en oplossingen roepen maar heeft weinig zin. Wellicht is het door ontstaan door hete zomer en niet vocht?

Re: Ventilatie CU optie: ventielator

Geplaatst: 08 sep 2020 13:33
door tweety
Hoi,

ik heb geen problemen met het verwarmen van de bus, gaat prima zeker als ik dat vergelijk met mijn 2cv6.

het gaat met name om "koele" ventilatie tijdens warme dagen of in de file. Als ik stil sta voor het stoplicht of in de file sta dan is er geen ventilatie meer. Ik ga er vanuit dat dat normaal is bij een CU, ik krijg dus rijwind lucht uit de roosters voor bij het raam en de zij roosters. (Als ik ga rijden komt er voldoende frisse lucht van buiten.) Dus zat ik te denken dat de optie ventilator een uitkomst zou kunnen zijn om toch frisse lucht van buiten aan te kunnen zuigen bij langzaam rijden of stilstand.

Daarnaast merk ik dat de frisse rijwind zij roosters veel "fluiten" herrie gaan maken als je deze op de snelweg maar een klein beetje open zet. In de praktijk laat ik deze vol open staan om dit voorkomen.

groetjes,
Jochem

Re: Ventilatie CU optie: ventielator

Geplaatst: 08 sep 2020 13:37
door hylkeanne
Mijn ervaring is dat het vooral lawaai geeft en niet veel koeler wordt. Ik zou eerder investeren in een compacte airco, zo een die weinig stroom verbruikt en speciaal is voor campers/caravans.

Of gewoon accepteren dat het warm kan zijn.

Hylke

Re: Ventilatie CU optie: ventielator

Geplaatst: 08 sep 2020 14:40
door luizenbos
Hylke [[thumbup]]

Waarschijnlijk als vrije jongen die misschien iets meer te besteden hebben of nog huis woond :?: is dat niet voor iedereen weggelegd :wink:
de keuzes die je opgeeft zij altijd zeer stevig aan de prijs al dan niet reëel is het altijd weer kwestie van veel geld .

Dus veel kan :idea: en op een makkelijker manier vind het niet helemaal gek gedacht om er een ventilator in de bouwen al zal zijn op op een sigarettenaansteker met een los wind molentje hetzij ingebouwd op los op de dashboard als het maar waait is lekker gewoon .

thuis hebben we ook een wind molen gekocht met het zeer hete weer kan uit ervaring zeggen koelt prima af en koop ook thuis geen mobiele airco daarvoor .

Re: Ventilatie CU optie: ventielator

Geplaatst: 08 sep 2020 14:50
door Steven V
Ik zit tijdens warme vakanties meestal met mijn dochter voorin. Als wij het te warm krijgen, spuiten we onze hoofden, armen etcetera in met een beetje water uit een pompflesje. Heerlijk fris met een briesje van rijwind of ventilator. Een airco werkt natuurlijk beter, maar die wil ik niet in mijn bus. Een beetje aanklooien vind ik juist leuk. Niet altijd, maar wel vaak.

Re: Ventilatie CU optie: ventielator

Geplaatst: 08 sep 2020 14:56
door tweety
Hoi

Zijn er CU rijders die de originele optie met ingebouwde ventilator hebben?

Re: Ventilatie CU optie: ventielator

Geplaatst: 08 sep 2020 19:05
door RoonT3
In de beeldtafels kan je de onderdelen terugvinden. Staat onder brandstof, uitlaat en koeling.....slimmerikken

De blowerversie is anders dan de gewone CU unit zo te zien. Enkel al vanwege de ventilator.

Re: Ventilatie CU optie: ventielator

Geplaatst: 08 sep 2020 19:26
door hylkeanne
Zo'n split airco kost je een keer 500€ exclusief de omvormer. Vind ik meevallen, als je bedenkt dat een losse airco compressor bij de dealer al snel het dubbele kost.

Hylke

Re: Ventilatie CU optie: ventielator

Geplaatst: 08 sep 2020 20:29
door tweety
Superhandige link RoonT3!

Thx

Re: Ventilatie CU optie: ventielator

Geplaatst: 07 apr 2021 19:58
door tweety
Deze zoek ik, zie foto bijlage. Mocht iemand die hebben liggen laat maar weten.

Gr Jochem
PXL_20210407_175525592_copy_2016x1512.jpg