Pagina 1 van 1

Lichtprobleem

Geplaatst: 29 dec 2021 14:35
door jeroen
Gegroet edele sleutelaars,
Sinds een tijdje brandt als ik mn gewone lichten aansteek mijn lichten niet maar wel het blauwe lichtje van de grootlichten op mn dashbord.
Na n poosje rijden sprongen de lichten meestal wel aan, of ook als ik wat met de relais op zekeringenbord frutselde, doch nu doen de lichten het ook niet meer met die trucjes, achterlichten branden wel gewoon.
Oei oei wie kan helpen in die grote misterie electriquewereld der vwt3??
Tips en trics welkom :wink:
Groeten jeroen en oja fijne feestdagen en een gezonde portie sleutelplezier maar vooral rijplezier gewenst voor het komende jaar…

Re: Lichtprobleem

Geplaatst: 29 dec 2021 18:43
door krisg
zekering checken, draden nalopen

Re: Lichtprobleem

Geplaatst: 29 dec 2021 22:36
door motnamol
Aansluiting stekker op lampen checken door vochtig weer vaak slecht contact .

Re: Lichtprobleem

Geplaatst: 30 dec 2021 00:29
door w.m.weemhoff
de achterlichten zitten, kruislings, op dezelfde zekeringen met het stadslicht. groot en dimlicht hebben hun eigen zekeringen.
als de achterlichten het wel doen en de stadslichten niet, ligt het dus niet aan de stroom.
achterlichten en koplampunits hebben allemaal hun eigen aarde (massa)
ergo; de massa van de achterlichten is in orde, die van allebei de koplampunits niet. zowel stads-,groot- als dimlicht lopen allemaal over dezelfde massa.
massakroon nakijken.

Re: Lichtprobleem

Geplaatst: 30 dec 2021 09:50
door RVB
Ik heb ook zitten puzzelen met schema er bij. Lijkt idd. Op massaprobleem. Volgens mijn schema lopen ook de knipperlichten voor over dezelfde massa. Dus die zouden het ook niet moeten doen.

Maar ik zie wel dat links en rechts een éigen massadraad hebben die naar het massapunt (massakroon)lopen links achter de zekeringkast. Kortom, het kan zijn dat 2 draden geen lekker contact hebben, dat het kroontje zelf niet goedin contact staat met de massa.in de loop van 30 a 40 jaar kunnen creativelibgennook zelf iets hebben gefreubeld met stroomdraadjes.. . :roll:

Nu heb ik ook een vraag aan de "experts": Met het schema in de hand vroeg ik mij wel af hoe het blauwe grootlichtlampje aan zou kunnen gaan als het dimlicht wordt aangezet. (Hier ontbreekt het mij aan kennis)... Komt dat nu omdat de gloeilampjes zelf bij de minimale stroom die een ledje vraagt (en het ontbreken van een goed massapunt om zelf te gaan gloeien )de stroom als een normale stroomdraad geleiden? Dat lijkt mij de enige verklaring. Op totale disfunctionerende schakelaars na.

Groetjes Rolf

Re: Lichtprobleem

Geplaatst: 30 dec 2021 12:33
door Bob
Of het grote licht staat per ongeluk aan door de hendel

Re: Lichtprobleem

Geplaatst: 30 dec 2021 14:05
door w.m.weemhoff
het blauwe ledje zal waarschijnlijk zelfs opgloeien als alleen het stadslicht aanstaat aangezien de stroom via elke gloeidraad en wel werkende massa draden een uitweg zoekt. en het ledje heeft z'n eigen massa.

Re: Lichtprobleem

Geplaatst: 30 dec 2021 16:01
door krisg
Volgens mij is de blauwe een gloeilampje

Re: Lichtprobleem

Geplaatst: 30 dec 2021 16:53
door RVB
Bob schreef: 30 dec 2021 12:33 Of het grote licht staat per ongeluk aan door de hendel
Daar heb je gelijk in, maar ik ging er van uit dat deze uit ging na het gerommel met de zekeringkast. Maar op dat punt breek ik mijn hoofd wel evn over de werking van de schakelaar.. of ...is het juist een relais, en waar zit het.. in de stuurhendel. Ik herken ook niet de symbolen op het schema...
w.m.weemhoff schreef: 30 dec 2021 14:05 het blauwe ledje zal waarschijnlijk zelfs opgloeien als alleen het stadslicht aanstaat aangezien de stroom via elke gloeidraad en wel werkende massa draden een uitweg zoekt. en het ledje heeft z'n eigen massa.
Ja. Idd... Ik lees in wat je zegt een bevestiging van wat ik dacht.
krisg schreef: 30 dec 2021 16:01 Volgens mij is de blauwe een gloeilampje
Idd. Is een gloeilampje van 12v. Een ledje geeft een mooie flits op 12v denk ik. Bij boelm weliswaar t.k. onder de naam Led. Led heeft ook een lange en korte pin(+ en - )... de rest wel led???

Groetjes Rolf

Re: Lichtprobleem

Geplaatst: 30 dec 2021 18:56
door krisg
Wat led is en wat niet is ook te vinden in de schema's.

Re: Lichtprobleem

Geplaatst: 03 jan 2022 09:58
door leof
IK heb zo'n soort probleem gehad als gevolg van een defecte groot- dimlichtschakelaar. Deze maakt deel uit van van de ruitenwisserschakelaar. Om dat op te lossen heb ik dus de ruitenwisserschakelaar vervangen.